Saturday, July 19, 2008

Diepenhorst


Professor Mr. I. A. Diepenhorst [1916 - 2004]

This is super-culty Dutch VPRO Radio from the mid eighties. They made a series of 5-hour (mind you) marathon interviews with famous and/or interesting people. This 1986 episode with Prof. Diepenhorst is a landmark in Dutch culture (now I'm switching to Dutch language).

Professor Diepenhorts was in de eerste plaats een staatsrechtgeleerde en daarnaast een ARP politicus op de achtergrond, vooral in de Eerste Kamer. Hij was ook even Minister van Onderwijs en Wetenschap en bekleedde vooral geruime tijd het 'ambt' van Rector Magnificus van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarnaast bekleedde hij in zijn leven vele andere in/formele functies in - zoals wij dat tegenwoordig zouden noemen - de welzijns- en zorg-sector. Zelf noemt hij dit zijn 'innerlijke zending'.

Dit interview is van 1986 toen hij net een paar dagen 70 jaar jong was. Hij was toen op zijn hoogtepunt als een reactionair icoon voor alles wat links en lastig was in Nederland. Als je nu evenwel dit interview terugluistert, komt hij over als een bevlogen links-progressieve christen-socialist waaraan het hedendaagse CDA en PvdA nog een puntje kunnen zuigen.

Diepenhorst [1916 - 2004] was een rare christelijke snuiter. Hij is nooit getrouwd geweest, dronk geen alcohol (behalve in zijn studententijd) en woonde tot zijn 70-ste jaar bij zijn moeder. Maar wat hij hier te vertellen heeft is echter zeer belangwekkend voor de Nederlandse politieke moraal en de politieke geschiedenis.

Een 'toevallige' samenloop van omstandigheden is het opmerkelijke taalgebruik van Diepenhorst; het klinkt als ouderwets jaren '50, nog van voor het Polygoon Journaal. Maar de ongelofelijke waterval van vol-, bij- en tussenzinnen klinken daardoor ook erg zorgvuldig, oprecht, betekenisvol en ook steeds uiterst verstaanbaar. Voor Nederlandsche taalfreaks zijn hier ten minste 100 gouden - en vaak ook humoristische - citaten uit op te tekenen.

'ik kan hier met het minste gezag over spreken'

U zult ook ongetwijfeld opmerken dat de jonge interviewer [zijn naam is mij ontschoten] hier een voortreffelijke rol vervuld.

[de bestanden zijn ongeveer 65MB. elk]
Marathon Interview hour 1
Marathon Interview hour 2
Marathon Interview hour 3
Marathon Interview hour 4
Marathon Interview hour 5

Enjoy

No comments: